RiudauraJunts

El fracking amenaça Catalunya
Ecologistas en Acció de Catalunya ha presentat alegacions al permisos de prospecció d’hidrocarburs amb la tècnica del fracking solicitats per l’empresa Montero Energy Corporation en dues grans zones de Catalunya. El passat dissabte 24 de novembre es va crear la Plataforma ATUREM EL FRACKING a Catalunya, en oposició a les prospeccions i en favor de la transició energètica envers fons renovables.
El passat 27 de setembre de 2012, es va publicar al DOCG l’anunci del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya amb la solicitud de l’empresa Montero Energy Corporation SL de dos permisos de prospecció d’hidrocarburs anomenats Darwin i Leonardo. Aquests permisos afecten a més de 70 municipis en vàries comarques, sobretot a la Segarra i a Osona (89.683 i 76.641 hectàrees respectivament).
Es tracta de la primera petició que s’ha fet a Catalunya per extraure gas amb la tècnica de fractura hidràulica (fracking), tècnica que consisteix en perforar i injectar a pressió grans volumns d’aigua, sorra i productes químics de gran toxicitat a grans profunditats del subsòl per fracturar la capes de pissarres i fer aflorar el gas que contenen aquestes roques a la superfície.
Alegacions
En el document d’al.legacions presentat per l’organització ecologista al Departament d’Ocupació, s’exposen els greus impactes ambientals i en la salud humana derivats de l’utilització d’aquesta tècnica que es va iniciar a Estats Units (implementànse a l’any 2011 a l’estat de Texas). Com proven els diversos estudis referenciats al document,els impactes són provocats per la contaminació d’aigües subterrànies i atmosfèrica, per l’alt consum d’aigua (cada pou requereix 19 milions de litres d’aigua al dia), per la contribució al canvi climàtic, així com l’alt risc d’accidents per explosions i fins i tot terratrèmols de fins a escala 4.0 a prop de les zones en explotació. El fracking ha estat ja prohibit a França, Alemanya, Holanda i Bulgària i a Espanya, el Govern de Cantàbria està tramitant la prohibició i ja s’han pronunciat en contra les corts aragonesas i la Diputació de Valladolid.
Ecologistes en Acció de Catalunya demana que es deneguin els permisos i que es traslladi a tot el territori català la prohibició de l’obtenció de gas i petroli d’esquist per fractura hidràulica. Tan mateix, sol.licita que s’atorgui la nul·litat al procés de sol·licitud per tractar-se d’un procés il.legitim per la nul·la informació del projecte i dels seus detalls tècnics entre les autoritats i els organismes comarcals i municipals, aixi com a la població en general, acte que vulnera el dret de la ciutadania a la informació i la participació en assumptes públics i en matèria de medi ambient
Diverses organitzacions dels territoris afectats s’estan mobilitzant fortament amb la presentació d’al.legacins i amb campanyes entre els ajuntaments afectats, els consells comarcals i els partits polítics municipals perquè també facin al·legacions. El Grup de Defensa del Ter, L’Espitllera i Grup per a la Defensa del Medi Natural de la Segarra vam convocar una trobada d’entitats i organitzacions el passat dissabte a Cervera i es va crear la Plataforma ATUREM EL FRACKING, amb l’objectiu de promoure la prohibició del Fracking a Catalunya i en favor de la transició energètica envers fons renovables .
Ecologistes en Acció de Catalunya farà una presentació sobre el Fracking a les jornades que organitza Enginyeria Sense Fronteres a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB). S’explicaran els problemes derivats d’aquesta tècnica, la situació a Catalunya i es presentaran les conclusions de l’Informe que l’organització acaba de publicar sobre els efectes del fracking en l’aigua a l’estat espanyol.
Text copiat de :http://www.ecologistasenaccio.org
Gas/Fracking
Gas natural de pissarra, gas d'esquists o shale gas
El gas natural és un gas compost principalment per metà que es porta extraient des de fa segles, encara que només amb la industrialització ha tingut una explotació massiva.
El que es coneix com a explotació convencional de gas natural consisteix en el següent: el gas natural normalment està atrapat en borses de roca porosa (com una esponja) a molta pressió, les quals prou perforar fins a arribar a la borsa, quan la borsa es punxa el gas flueix cap amunt per la diferència de pressió. Aquest gas, com es veu és relativament fàcil d'extreure, n'hi ha prou amb perforar fins a la profunditat de la borsa, que sol estar a uns pocs centenars de metres sota terra.
Després estan els coneguts com a gasos no convencionals, que es caracteritzen per estar en roques de baixa porositat i baixa permeabilitat, la qual cosa fa que estiguin en molta menys concentració i es facin més difícil d'extreure. Aquests gasos no convencionals els hi ha de diversos tipus, ens centrarem en el gas de pissarra o gas d'esquists (shale gas en anglès).
El gas de pissarra es troba atrapat en estrats o capes de pissarra a molta profunditat (des dels 400 als 5000 metres). Atès que la pissarra té una permeabilitat molt baixa, el gas està distribuït en petits porus o bombolles, moltes vegades microscòpiques, no connectades entre si, la qual cosa fa necessari trencar les capes de pissarra per aconseguir reunir el gas i que flueixi cap a la superfície per ser recollit.
La complexa i cara tècnica que s'utilitza per dur a terme l'extracció del gas de pissarra es coneix amb el nom de fractura hidràulica horitzontal o fracking en anglès.
Fractura hidràulica horitzontal
La fractura hidràulica consisteix a fer una perforació vertical fins a la capa de pissarra. A aquesta perforació se li posa un tub d'acer, amb un recobriment de ciment per protegir els aqüífers dels additius químics que posteriorment s'afegeixen.
Una vegada s'arriba a la pissarra es torna la perforació horitzontal, a través de la capa de pissarra. Aquesta peforación horitzontal té una mitjana d'un quilòmetre i mitjà de longitud, encara que pot arribar fins als 3 km.
Una vegada en la capa de pissarra s'utilitzen explosius per provocar petites fractures. Una vegada provocades aquestes fractures s'injecten, per etapes, milers de tones d'aigua a molt alta pressió, barrejats amb sorra i additius químics.
Aquest aigua a pressió fractura la roca alliberant el gas que després, juntament amb l'aigua, el sorra i els additius retorna a la superfície (retorna entre un 15 i un 80% del fluid injectat).
El pou es va fracturant entre 8 i 12 etapes, amb la qual cosa el conducte sofreix uns canvis de pressió molt grans amb el consegüent perill de fallida del revestiment de ciment.
Entre els additius químics utilitzats es troben benzenos, xilenos, cianurs, fins a arribar a unes 500 substàncies químiques entre les quals es troben elements cancerígenos i mutagénicos.
El fluid de tornada també porta a la superfície altres substàncies que poden contenir aquestes capes de pissarra. És molt comú que aquestes roques continguin metalls pesats (mercuri, plom…), així com radón, ràdio o urani, ambdós elements radioactius que arriben a la superfície quan prèviament no estaven allí.
text tret de: https://fracturahidraulicano.wordpress.com
texts de paisos que no deixen fer el freaking
França: El parlament i senat francès van prohibir l'explotació d'hidrocarburs mitjançant la fractura hidràulica.
Alemanya: Hi ha imposada una moratòria en l'estat de *Renania del Nord - Westfàlia des de març de 2011 en les perforacions de gas de pissarra.
Anglaterra: L'empresa Quadrilla *Resources ha paralitzat les seves perforacions a causa de la possible relació entre les seves operacions i dos petits terratrèmols succeïts a la zona.
Suïssa: El cantó de Friburg a l'abril de 2011 va suspendre totes les autoritzacions per buscar gas de pissarra al seu territori.
Estats Units: En l'estat de Nova York es va establir una moratòria fins a Julio de 2011. El Departament de Conservació Mediambiental de Nova York va presentar al setembre l'esborrany d'un informe on es proposa una regulació del *fracking, però no la seva prohibició. Des de Julio uns 16 municipis han aprovat prohibicions locals, encara que no tenen capacitat regulatòria sobre la indústria del gas i el petroli.
Canadà: A la província de Quebec s'ha promulgat en 2011 una suspensió temporal en les exploracions de gas no convencional.
Sud-àfrica: A l'abril de 2011 el govern va prendre la decisió d'establir una moratòria en totes les llicències de perforació mitjançant la fractura hidràulica. A l'agost s'ha prorrogat la moratòria altres sis mesos.
Austràlia: Al juliol de 2011 Nou Gal·les del Sud va estendre fins a final d'any la moratòria en l'ús del *fracking per extreure gas en jaços de carbó.
Les moratòries no impliquen una prohibició del *fracking, sinó únicament una paralització temporal, normalment mentre s'estudia en profunditat la tècnica i les seves conseqüències.
El «fracking» arriba al Parlament
El diputat ecosocialista per Girona, Marc Vidal, presenta una proposició de llei per aturar les llicències de dos projectes d´extracció d'hidrocarburs que afectarien la Vall d'en Bas i per impedir que s'utilitzi aquest sistema a tot Catalunya
11:50
Marc Vidal a la Garrotxa, en una imatge d´arxiu ACN
GIRONA | JESÚS BADENES ICV portarà al Parlament, tan bon punt es constitueixi, una proposició de llei que permeti l´anul·lació dels permisos que autoritzen a fer prospeccions per buscar gas i petroli al subsòl d´una vuitantena de municipis de Catalunya, entre els quals afecta la Vall d´En Bas. El motiu és que l´empresa Montero Energy Corporation utilitzarà la tècnica del fracking quan porti a terme les extraccions, segons va denunciar el diputat electe per Girona Marc Vidal. La pràctica ha estat prohibida en alguns països per una suposada contaminació. A França, el rebuig social i polític va aconseguir aturar el procés i ICV vol que passi el mateix a Catalunya.
La Generalitat va publicar els permisos atorgats a l´empresa Montero Energy Corporation per investigar les possibles prospeccions per buscar gas i petroli a Lleida, en una superficie de 89.000 hectàrees, així com al nord de la comarca d´Osona, Vic i una part de la Garrotxa, que afectaria 76.000 hectàrees. Dels antecedents de l´empresa, filial de la canadenca R2, els ecosocialistes tenen la sospita fundada que les exploracions i posteriors possibles explotacions utilitzarien la tècnica coneguda com «fractura hidràulica» o fracking.
«El fracking és la principal amenaça mediambiental a què s´han exposat mai les comarques gironines». Així de taxatiu es va mostrar Marc Vidal a Girona, en la presentació de la proposició de llei que ICV-EUiA portarà al Parlament com una de les primeres mesures d´aquesta legislatura.
Per al diputat ecosocialista «hi ha prou indicis que ens porten a demanar aquesta prohibició» i va citar els casos de països com el Canadà o França, que han prohibit explícitament aquest mètode extractiu. Vidal també va posar l´exemple de la resolució 2011/230B del Parlament Europeu que entre d´altres consideracions denuncia les repercussions mediambientals potencials d´aquesta tècnica extractiva i la seva possible incompatibilitat amb les directives europees de l´aigua que obliguen a la protecció especial.
Per acabar de perfilar la proposició de llei la coalició ecosocialista ha iniciat els contactes amb la recentment creada Plataforma Antifracking –de la qual també és membre– i altres entitats implicades en la defensa del territori per afegir totes aquelles consideracions que es trobin oportunes per part dels diferents agents que s´estan posicionant en contra.
Per a Marc Vidal és important comptar amb tot el suport possible dins i fora del Parlament per garantir que la proposició de llei prosperi i s´aprovi. Vidal emmarca aquesta actuació en la importància de garantir la defensa del medi ambient però també «per la necessitat d´encetar el debat sobre el model energètic i de sobirania energètica que volem per al nostre país». Per al diputat cal abandonar la dependència dels combustibles fòssils i «apostar per les renovables com a inversió energètica, però també com a nínxol d´ocupació.
La tècnica de la polèmica
ICV no està disposada que les prospeccions tirin endavant i vol forçar el Govern de la Generalitat perquè suspengui les llicències a Montero Energy Corporation. Amb aquest objectiu, presentaran un conjunt d´al·legacions al Departament d´Empresa i Ocupació, que és qui en té les competències.
El fracking, o fractura hidràulica, és una tècnica basada en la perforació vertical d´un pou fins a trobar una capa de pissarra –que pot arribar fins als 5.000 metres de fondària. El diputat electe d´ICV Marc Vidal va explicar que quan s´arriba a la capa de pissarra, el tub agafa forma horitzontal i es produeixen un seguit d´explosions que provoquen petites fractures a la roca i on s´injecten grans quantitats d´aigua barrejada amb productes químics.
Segons la proposició de llei, l´aigua a pressió fractura la roca i desprèn un gas que, juntament amb l´aigua i les substàncies químiques, retorna a la superfície com a aigua contaminada i es guarda en unes basses. Segons ICV, en el procés d´extracció, l´aigua contaminada pateix el risc d´escampar-se amb facilitat i contaminar els aqüífers o la biodiversitat de la superfície i provocar problemes de salut pública.
Des de la formació ecosocialista es considera un mètode molt agressiu amb el medi i més quan es planteja que pot afectar als aqüífers de la Garrotxa, fet que tindria impacte en la ramaderia i l´agricultura. Segons va explicar Marc Vidal, països com França, Holanda, el Quebec o Bulgària han prohibit aquest tipus de pràctica per la greu afectació i les conseqüències que pot tenir en la salut.
Lorca/ Fractura hidráulica pudo provocar el terremoto
Publicado el 24 oct 2012. Archivado bajo Medio Ambiente.
Científicos que estudian la falla bajo la ciudad española de Lorca llegaron a la conclusión de que la extracción de aguas subterráneas tuvo que ver con el terremoto que dejó nueve muertos y grandes daños en esa localidad en el año 2011.
Lorca: aunque fue de magnitud moderada, el terremoto dejó grandes daños. Foto: AP
Mapas detallados de la superficie tomados con satélite les permitió determinar qué partes del terreno se movilizaron entonces.
En un informe publicado en la revista Nature Geoscience, los especialistas señalaron que se correspondían con las áreas que habían sido drenadas por años.
El estudio pone de relieve cómo las actividades humanas como el drenaje o la perforación de pozos pueden tener efectos sísmicos de largo alcance.
El investigador Pablo González de la Universidad de Western Ontario y sus colegas utilizaron datos satelitales de radar para rastrear el movimiento de tierra hasta su origen, y encontraron que el seísmo fue el resultado de un deslizamiento en una falla relativamente poco profunda que bordea una gran cuenca de agua al sur de la ciudad.
El hecho de que el desplazamiento ocurriera a una profundidad de sólo tres kilómetros explica por qué un terremoto de una magnitud moderada de 5,1 en la escala de Richter causó tanta destrucción.
Irrigación
El equipo estudió las razones potenciales del desplazamiento y halló que el llamado nivel freático – o de aguas subterráneas – en la cueca del Alto Guadalentín había caído unos 250 metros en los últimos 50 años por causa del agua extraída para cultivos.
Sus cálculos muestran que esto creó presiones en la falla que inicialmente provocaron el terremoto y definieron su magnitud eventual.
Sin embargo, el área está en una región sísmicamente activa, y los datos sólo sugieren que el drenaje aceleró y precipitó un proceso que hubiera ocurrido de todas maneras.
El doctor González hizo hincapié en que el estudio se refería específicamente al terremoto de Lorca. El especialista le declaró a la agencia de noticias Reuters que no se puede “establecer una regla sobre la base del estudio de un caso particular”.
Con todo, añadió que las evidencias que han recopilado en este estudio “podrían ser necesaria para expandir la investigación de otros eventos que puedan ocurrir en el futuro en la zona”.
Jean-Philippe Avouac, del Instituto de Tecnología de California, apuntó que “no se necesita mucho para desencadenar un terremoto, incluso una lluvia fuerte podría ocasionarlo”.
Sueños de geoingeniería
“Numerosos ejemplos de sismicidad provocada por el embalse de lagos, la extracción de hidrocarburos, la explotación de canteras y la inyección profunda se han documentado en los últimos años”, dijo en un artículo que acompaña el trabajo de los científicos de Ontario en la revista especializada.
Investigaciones previas sugieren que la inyección de fluido asociada con la controversial práctica de extracción de gas a través de la fracturación hidráulica está vinculada a la producción de eventos sísmicos.
Si la ciencia puede establecer exactamente cómo la presión proveniente de fuentes antropogénicas distribuye y contribuye a ellos “podemos soñar con la posibilidad de que un día logremos domar las fallas naturales con ayuda de la geoingeniería”, dijo Avouac.
“Por el momento, debemos ser cautelosos acerca de las perturbaciones provocadas por el ser humano, en especial aquellas relacionadas con proyectos de secuestro de dióxido de carbono que pueden afectar grandes volúmenes de la capa terrestre”, concluyó.
Fuente: BBC
